small Harisha v podzemnia grad-Korica

Играта на “Хариша” ще изпрати 5 деца в Кападокия!

Действието в петата книга от поредицата “Хариша” –  „Хариша в подземния град“ се разказва в Кападокия. Намиращата се в съседна Турция област, ще ви впечатли със сюрреалистичния си пейзаж и множеството загадки, които крие. Сред тях са и подземните и градове, някои от които слизат цели 20 етажа под земята. С други думи Кападокия е предизвикателство за всеки приключенец по дух, независимо дали е на 5 или 55 години.

Приключение в Кападокия с Хариша

Пет от малките читатели на поредицата, ще минат по стъпките на Хариша, в подземните градове на Кападокия.

Затова решихме да наградим пет деца и по един техен родител с пътуване именно до Кападокия, Турция, където ще могат да минат по стъпките на Хариша и да станат свидетели на невероятни природни феномени и шедьоври на древните жители по тези места. За да участвате в играта трябва да регистрирате  уникалния код на касовата бележка, с която са закупили която и да е книга от поредицата в специална форма, която може да намерите в началото на нашия сайт. С всяка закупена книга получавате още един шанс да бъдете един от петте печеливши. Жребият за определяне на късметлиите ще бъде изтеглен на 30 март 2014 г.

Играта се провежда със специалното партньорство на вериги книжарници “Хеликон”.

Наградите са осигурени от Културно-информационния офис към посолството на Република Турция в София, Министерството на Културата и Туризма на Република Турция /www.goturkey.bg/ и Турски Авиолинии

-Novo-Harisha-v-podzemnia-grad

Хариша в подземния град

Вече на книжния пазар може да бъде намерена петата книга от поредицата за малкия приключенец Хариша. Този път малките читатели ще отпътуват с любимия си герой за вулканичните земи на Кападокия. „Хариша в подземния град“ е посветена на една много сериозна тема – търгуването с екзотични животни.

  

Авторът Биляна Траянова сподели за www.lira.bg:  “Преди време реших да зарадвам сина ни с домашен любимец – папагал от красивата порода Австралийска розела. Птицата прекара у дома много тъжни дни – униваше все повече и повече, спря да пее, по всичко личеше, че е сериозно депресирана. Докато детето ми не ме разтърси една сутрин с настоятелната молба да откараме Гъливер в зоопарка, където поне ще има приятели. Толкова засрамена се почувствах! Детето ми беше проумяло изконни истини за свободата, радостта от живота, приятелството и любовта, а аз тичах улисана в лудото темпо на ежедневието си и бях допуснала ужасна грешка. Потърсихме съдействието на столичната зоологическа градина и отнесохме клетката с тъжното птиченце там. Днес Гъливер е сред свои, отново пее и лети, макар не в Австралийските гори, но поне има къде да разпери криле и да срещне себеподобни, с които да поиграе. Тази история остана да тлее в душата ми. Докато не реших, че е още един важен урок, за който трябва да разкажа на своите малки читатели. Така се роди историята за Хариша, който търсейки значението на поредния символ, появил се на картата, попада в подземията на град-лабиринт, изкопан в недрата на вулканичната пепел. Спътник на детето става малък гекон, останал сам-самичък в цяла Кападокия, заради търговците на екзотични животни, които са отнесли цялото му семейство и всички приятели. От това ново познанство се разгръщат теми като: как да познаем истинското приятелство, какво са добрите дела и много други. Динамиката на действието понася читателя в задъхващо приключение, чрез което децата ще се докоснат до вълнуващи подробности от културата на Кападокия, ще научат за живота на древните, обитавали тези места и изкопали подземните градове, ще открехнат вратата към тайнствени послания за извънземен живот.“

Издателите на „Хариша“ отправят ново предизвикателство към почитателите на поредицата, със специалното партньорство на вериги книжарници “Хеликон”. След като през май 2013г. те избраха сред читателите си три деца и техните родители и ги превърнаха в главни герои на детския приключенски филм „Хариша и тайнственият остров“, излъчен по БНТ1 за Деня за детето, този път децата ще имат друга изненада. С която и да е купена книга от поредицата добавяте по още един шанс за играта, в която петима от малките изследователи (с по един свой родител) ще спечелят вълнуващо пътешествие като се впуснат по стъпките на Хариша в един от подземните градове на Кападокия. Трябват ви само касова бележка за купена книга от поредицата, интернет и късмет!


Тегленето ще бъде направено на 18 февруари 2014 г. Всичко за играта може да разберете на http://harisha-adventures.com; на страницата ни във Фейсбук – www.facebook.com/HarishaBGна http://lira.bg или на www.helikon.bg

“Хариша, Царят на маймуните” с почти изчерпан тираж

NU_Bansko
Скъпи читатели, благодарим ви за активността, с която посрещнахте “Хариша”.

От писмата ви разбираме, че тиражът на първото заглавие от поредицата – “Хариша, Царят на маймуните” е изчерпан на повечето места за продажба и една част от вас не знаят как да се сдобият с книгата. Все още има копия в магазините Inmedio, Relay и One Minute (списък с магазините може да видите по-долу), както и във верига книжарници Хеликон.

Ако въпреки всичко, не може да намерите първата част, пише те ни с информация за вашия район, за да проверим как можем да ви помогнем.

INMEDIO Враца Кауфланд Враца
INMEDIO Русе Кауфланд 1 Русе
INMEDIO Русе Кауфланд 2 Русе
INMEDIO Монтана Кауфланд Инмедио Монтана
INMEDIO Стара Загора Инмедио Стара Загора
INMEDIO Варна Кауфланд Инмедио Варна
INMEDIO Кюстендил Кауфланд Кюстендил
INMEDIO Бургас Кауфланд Бургас
INMEDIO Бургас Плаза Бургас
INMEDIO Ямбол Мол Ямбол
INMEDIO Стара Загора Кауфланд Стара Загора
INMEDIO Скопие Кауфланд София
INMEDIO Варна Мол Варна
INMEDIO София Мол София
RELAY Варна летище Рилей Варна
INMEDIO Търговище Кауфланд Търговище
INMEDIO Разград Кауфланд Разград
INMEDIO Димитровград Кауфланд Димитровград
INMEDIO Горна Оряховица Кауфланд Горна Оряховица
INMEDIO Сливен Кауфланд Сливен
INMEDIO Казанлък Кауфланд Казанлък
INMEDIO София Сити център София
INMEDIO Габрово Тера център Габрово
INMEDIO Пловдив Кауфланд Пловдив
INMEDIO Видин Кауфланд Видин
INMEDIO Севлиево Кауфланд Севлиево
RELAY София Сердика Метростанция Рилей София
INMEDIO Сердика Мол София
INMEDIO Хасково Кауфланд Хасково
INMEDIO Галерия Пловдив Пловдив
INMEDIO Плевен Кауфланд Плевен
INMEDIO Carrefour The Mall 60 София
INMEDIO Carrefour The Mall 30 София
RELAY Ялта Подлез Рилей София
INMEDIO Ямбол Кауфланд Ямбол
INMEDIO Варна Гранд Мол Варна
INMEDIO София Люлин Кауфланд София
INMEDIO Силистра Кауфланд Силистра
INMEDIO Варна 2 Кауфланд Варна
INMEDIO Плевен 2 Кауфланд Плевен
INMEDIO Стара Загора Галерия Стара Загора
INMEDIO Мол Пловдив Пловдив
INMEDIO Мега мол Русе Русе
INMEDIO Перник Кауфланд Перник
INMEDIO Ботевград Кауфланд Ботевград
ONE MINUTE 1 Минит Автогара Варна Варна
INMEDIO Надежда Кауфланд София
INMEDIO МОЛ Русе Русе
RELAY София летище Рилей София
ONE MINUTE 1 Минит К. Величков София
INMEDIO Варна 3 Кауфланд Варна
LE CAFÉ INMEDIO ВМА София Партер София
LE CAFÉ INMEDIO Св. Иван Рилски София София
INMEDIO Хаджи Димитър Кауфланд София
INMEDIO София Бизнес Парк София
INMEDIO Слатина Кауфланд София
INMEDIO Бургас Галерия Бургас
INMEDIO Бургас Кауфланд Меден Рудник Бургас
RELAY София НДК Рилей София
INMEDIO София Младост Кауфланд София
INMEDIO София Дружба Кауфланд София
ONE MINUTE София Централна Гара – 1 Минит София
LE CAFÉ INMEDIO Le Café inmedio Шейново, София София
ONE MINUTE One Minute Метростанция Европейски Съюз София
RELAY Relay Метростанция НДК южен вестибюл София
RELAY Relay Метростанция НДК северен вестибюл София
ONE MINUTE One Minute Метростанция Сердика 2 София
RELAY Relay Ж.П Гара Варна Варна
INMEDIO Inmedio Кауфланд Благоевград Благоевград
INMEDIO inmedio Кауфланд Пловдив 4 Пловдив
INMEDIO Inmedio Кауфланд Габрово Габрово
INMEDIO Inmedio Сити Мол Стара Загора Стара Загора
INMEDIO Inmedio Кауфланд Сандански Сандански

Националният природонаучен музей ви кани на пътешествие в дъждовната гора на Малайзия с Биляна Траянова и Марко Адамс

На 24 март, от 13 часа всички посетители на музея могат да се запознаят с най-новата серия от приключенията на малкия Марко.
Този път той е в джунглата на Малайзия, където се впуска в търсене на следи заедно с водача Саад. Неочаквана ситуация променя плановете им. Красивите отровни жаби и хищниците са най-малкия проблем. Ще се справи ли Хариша сам сред дивата природа и ще помогне ли дарбата му да говори с животните?

Авторката Биляна Траянова ще сподели уникални истории от своите пътешествия и ще разкаже как те я вдъхновяват за написването на историите. По време на представянето всички книжки от поредицата ще могат да бъдат закупени с отстъпка.

Billyana Trayanova_2

Хариша е детска приключенска поредица, в която всяка история е от различно място на планетата. Марко Адамс е само на осем, но попада в невероятни ситуации, приключенията го следват на всяка крачка – в пустинята на Раджастан, саваната на Кения или в джунглата на Малайзия – където и да отиде, Марко среща специални хора, непознати племена, диви животни и открива тайнствени знаци, които го отвеждат до Великото Знание. “Хариша” е активна книга, която детето не оставя щом прочете. Напротив – продължава да търси с вдъхновение и жажда знания и отговори на нови въпроси.

За Биляна Траянова:

Авторката Биляна Траянова е актриса, сценарист и продуцент на десетки документални филми. През 2006 г. създава „Без багаж“ – една от най-популярните телевизионни програми на БНТ. Поредицата за пътешествия „Без багаж“ се превръща в любимо и очаквано преживяване на стотици хиляди зрители от всички възрасти. Биляна ни отвежда в далечни и малко познати места, където ни разкрива древни ритуали, гостува на непознати етноси, намира приятели, както в оризищата на Бирма, така и в дворците на Махараджите в Раджастан. Синът и слуша в захлас екзотичните приказки след всяко завръщане и така се ражда идеята за поредицата Хариша, истински сериал с приключения, екзотика и пътешествия.

“Хариша” е моят подарък за всички прекрасни деца, които пораснаха по-бързо от нас самите и изпуснаха романтичните приказки, защото бързат да творят добро и да спасят света! “Хариша” е подарък и за всички родители, които като мен обожават децата си и искат да им дадат най-доброто, както и да имат прекрасни поводи да четат, да разговарят и да приключенстват заедно. ” Биляна Траянова

Откъс от “Хариша в дъждовната гора”

Хариша не помръдваше. Не знаеше със сигурност дали слоновете са мъртви и дали няма да скочат върху него. В този миг му се стори, че мъничето помръдна с хобот и каза: „Помогни ми, моля те! Мама вече не може да ме закриля.“

harisha i slon

Хариша беше чел, че слоновете разговарят помежду си на различна честота, затова хората не могат да ги чуват. Дали той можеше да ги чува или си въобразяваше?

Хариша направи крачка към слончето. Възрастните слонове не даваха никакви признаци на живот. Последва още една крачка и още една. Малкото също беше тежко ранено. Единият му крак бе с дълбока, кървяща рана. Бракониерите не бяха пожалили и него.

Как да го пренесе до селото? Има ли лекар наблизо? Въпросите се втурваха един след друг в мислите на детето… „Безсилието да помогнеш е най-ужасното чувство!“ – мислеше си Хариша, а сълзите напираха в очите му. Но нямаше време за тях сега. Детето ги избърса с опакото на дланта си и зарови в чантата си.

Телефонът му нямаше обхват. Той се покатери на най-близкото дърво, като преди това внимателно огледа за скрити по клоните му змии. Сигнал нямаше.

Радиостанцията, която трябваше да има поне десет километра обхват, изобщо не работеше. Беше забравил да я зареди.

Слончето го гледаше с големите си кръгли очи с дълги мигли. Наблюдаваше го с огромно доверие – сякаш знаеше, че Хариша няма да го изостави. Но Хариша изобщо не знаеше в каква посока е селото. Единственият начин да се измъкнат и двамата оттук беше да стане някакво чудо.

Слончето губеше кръв. Хариша свали тениската си, разкъса я и направи стегната превръзка над раната на крака му. Въпреки това слончето започна да притваря очи, а дишането му се забави осезаемо.

Хариша му говореше: „Бъди силен! Дръж се, всичко е наред! Ще се оправиш! Моля те, не заспивай! Сега ще ти изпея песен.“ Но слончето губеше силите си.

Хариша затвори очи и започна да се моли. Редеше тихичко думите за спасение на малкото клето животно. Молеше се от цялото си сърце.

Внезапно нещо в гъсталака зад него се размърда. Изпукаха клонки. Хариша рязко се обърна назад. На полянката излезе черно пухкаво мече. Несъмнено още беше бебе. След миг зад него се появи и по-голяма мечка. Това бяха слънчевите мечки на Малайзия. С лъскава черна козина и бяло слънце на гърдите, тези невероятни животни бяха като нарисувани.

От гърлото на Хариша започна да излиза странно тихо ръмжене. Искаше да каже на мечката: „Моля те, не ме нападай точно сега! Моля те!“

Малкото мече повдигна предната си лапа и също изръмжа с бебешкото си гласче: “Ние сме добри! Не се плаши!“

Майка му оголи страшните си остри зъби и продължи с тих, хриптящ звук: „Ти си добър човек. Подушвам те. Откъсни от тези листа и ги сложи върху раната веднага. Нашите рани заздравяват от тях. Дано не е много късно.“  Мечката посочи с муцуна към близката трева.

Хариша забрави, че е сред абсолютно диви животни, приближи до мечките и накъса от листата. Наложи ги върху раната на крака на слончето. То едва отвори очи. Хариша се сети за нещо важно. Извади бутилката си с вода, отвори капачката и даде на раненото мъниче да пие като с биберон. Слончето пиеше жадно, макар да нямаше почти никакви сили. Малкото мече се приближи и започна да ближе слончето по челото.

Мечката изръмжа и погледна нагоре. Нещо пъстро се носеше в синьото небе. Хариша присви очи, защото слънцето блестеше. Странна червена точка се движеше над главите им…

DSCN9174

Печелившите от томболата на LS Travel Retail Bulgaria и Art Winner

На 09.03.2013 г. авторът Биляна Траянова проведе активно четене от третата книга „Хариша в дъждовната гора”. Седмица преди заглавието на излезе на книжния пазар, най-запалените фенове на поредицата можеха да се насладят на приключенията на Марко Адамс само в Inmedio Mall Serdika. DSCN9174 Екипът на Арт Уинар иска да благодари на всички деца и  родители, които превърнаха представянето на “Хариша в дъждовната гора” в един незабравим спомен! Благодарим и на организаторите от LS Travel Retail Bulgaria, които дадоха всичко от себе си събитието да се превърне в истинско удоволствие, за всички участващи. DSCN9188 Изпращаме и специални поздрави на тримата късметлии, които спечелиха от съвместната ни томбола. DSCN9198 - Борис Павлов от София - Симона Димитрова от Русе - Петя Клисарова от София DSCN9179 Очаквайте книжките си, а ние ще се радваме, ако споделите с нас мнението си. :-)

03_Harisha

Покана от Хариша

Тази събота, от 11 часа, ще изтеглим тримата късметлии, от участващите в томболата на поредицата “Хариша” за клиентите на магазини INMEDIO, RELAY, ONE MINUTE И LE CAFÉ INMEDIO. Три деца, ще получат “Хариша в дъждовната гора” още преди книгата да е официално на пазара, с лично посвещение от автора. Нямаме търпение да се запознаем лично! Pokana1

charachter1

Спечели приключение на тайнствен остров!

До дни на книжния пазар след „Хариша, Царят на маймуните“ и „Хариша и Анаитис“ излиза третата книга „Хариша в дъждовната гора“. Детската приключенска поредица  е създадена, за да задоволи жаждата за знания на малките си читатели и да ги вдъхнови за нови изследователски проекти.  Колкото повече се разгръща проекта „Хариша“, толкова по-интересни стават събитията около книгите. Каузата, зад която застава авторът – Биляна Траянова е да покаже на децата и родителите, че търсенето на знание, съчетано с любовта към приключенията е модел, който бива възнаграден. Като доказателство Биляна е подготвила не само следващата вълнуваща история, но и награда за трима от малките читатели и техните родители, каквато до днес никога не е била обявявана в България. Три деца, фенове на поредицата и техните родители ще заминат за тайнствен остров, където ще трябва да търсят скрито съкровище.

 

За да могат да участват децата, ще трябва да отговорят на въпросите от викторината, посветена на теми от изданията за Хариша. Въпросите са свързани с историите и наръчниците в книгите от поредицата за малкия Марко Адамс. Както деца, така и родители могат да се включат в това интригуващо предизвикателство на сайта на поредицата http://harisha-adventures.com/?page_id=6 или чрез специалния талон, който ще открият в третата книга от поредицата. Отговорилите вярно, ще имат шанса да се потопят в истинско приключение – търсене на съкровище на тайнствен остров и участие в истински телевизионен филм. Тримата победители ще бъдат изтеглени през месец април в ефира на Българската национална телевизия. В началото на месец май те ще заминат заедно с екипа на „Без багаж“ за остров, извън България. Цялото приключение около търсенето на съкровището ще бъде заснето и превърнато във филм, който зрителите ще могат да гледат отново по БНТ1. Така децата не само ще получат възможност да изживеят нещо истински вълнуващо, но ще станат и герои в приключенски филм. Островът ще се пази в тайна до последния момент. С този нов, уникален проект, създателката на “Без багаж” цели да вдъхнови малките читатели и да ги запали за знания и пътешествия.

Koricanews

Томбола за клиентите на магазини INMEDIO, RELAY, ONE MINUTE И LE CAFÉ INMEDIO продължава!

Томболата на Art Winner и LS Travel Retail Bulgaria продължава.

Най-любознателните приключенци могат да участват за спечелване на ТРЕТА част от поредицата “Хариша” с автограф и посвещение от автора – Биляна Траянова до 08.03.2013 г.

Как?

Купи ПЪРВА + ВТОРА част (“Хариша, Царят на маймуните” и “Хариша и Анаитис”) от магазини INMEDIO, RELAY, ONE MINUTE, LE CAFÉ INMEDIO.

Изпрати касовата бележка с трите си имена и координати за обратна връзка до 08.03.2013 г.

Ние ще ги очакваме на адрес:

гр.София, 1142

ул.Фритьоф Нансен 9, ет.7,

LS Travel Retail Bulgaria, за Проекта “Хариша”

Може и да сканираш или да снимаш касовите бележки с телефона си и да ги изпратиш на е-mail: sgeorgieva@lsbulgaria.com

Успех на всички!

Harisha and Anaitis

Хариша и Анаитис

Това е втората книга от детската приключенска поредица за осем годишния Марко Адамс, който обикаля света със своите родители. След като в пустинята на Раджастан малкият изследовател открива невероятната си дарба да разговаря с животните, заедно с тайнствена карта и изписани на нея символи, във втората книга той ни отвежда в саваната на Кения. А срещата с големите пет – лъв, слон, носорог, африкански бивол и леопард, е само част от спиращия дъха екшън.

news2

Арт ателие за деца клуб “Хариша” @ СОХО

380797_569678496382951_44190597_n

21889_569678566382944_507436827_n

art